Jävla tarmsjukdom

Tarmsjukdom

För er som är känsliga för bajs så kan ni klicka ut från det här inlägget, för här pratar jag öppet och ärligt om hur det är att leva med tarmsjukdom. Det har gått över en månad sedan min tarm började bråka och jag är så fruktansvärt less på detta. Jag är en jävel på att vara negativ trots att jag kämpar för att tänka mer positivt men ibland känner jag faktiskt att en har rätt att vara lite nere. Jag är dock väldigt förskonad från skov i min Ulcerösa kolit och har en rätt stillsam sjukdom, vilket jag såklart är tacksam för. Vet så många med IBD som har det tiotusen gånger värre.

Det hela drog igång i samband med min antibiotikakur för urinvägsinfektion som sträckte sig över en hel månad. Antibiotika och tarmsjukdom klingar tyvärr inte så bra så det finns alltid en risk för igångsättning av skov då. För min del har den senaste tiden varit tuff då jag pendlat mellan diarrer, blod och förstoppning. Det har aldrig funnit någon balansgång där emellan utan allt eller inget.

Igår eftermiddag började magen bråka ännu en gång och på kort tid var jag uppe i 14 toabesök. Jag hade inte diarree men däremot kom maten ut helt osmält ur tarmen, hade världens magknip och svettning pga smärtan. I kombination med detta kom också ledvärken och den förhöjda kroppstemperaturen. Jag försökte lugna tarmen så gott jag kunde med den mat jag brukar äta vid skov. Med andra ord enbart kokt mat och både ris och bröd som fungerar stoppande. Detta hade dock ingen effekt utan jag fick springa på toaletten direkt iallafall.

Sedan blev det natt och jag försökte sova trots smärtan, utan någon vidare lycka så blev det morgon och en ny dag. Toabesöken avtog men magsmärtan bestod. Nu sitter jag här och klockan är snart 17, inga toabesök alls idag men jag har fortfarande ont. Nu oroar jag mig istället för ifall det är förstoppning som kommer härefter, vilket också medför problem. Hela min vardag påverkas ju av detta, jag kan inte fullfölja några planer och allt jag har inplanerat får avbokas. Försöker påminna mig om hur jag mådde innan skovet, och att den tiden kommer att komma igen men nu känner jag mig mest uppgiven för att ingenting fungerar.

Min läkare kan inte hjälpa mig och inga mediciner fungerar så det är bara att härda ut. Jag hoppas så att jag mår lite bättre snart så jag kan fira påsk med mina föräldrar iallafall, men vi får se. En dag i taget och till alla er andra som kämpar med tarmsjukdom; fan vilka kämpar ni är! De som inte har IBD själva kan inte förstå, men tänk er en magsjuka varje dag, i veckor eller månader. SÅ är det att ha tarmsjukdom - visst låter det roligt? :))

#tarmsjukdom #ibd #ibs #ulceröskolit

Gillar

Kommentarer