Jag kan inte skaffa barn

Hela mitt liv har jag tänkt att skaffa barn är något alla gör, att det inte funnit något val utan det är en del av livet. Men när jag blev vuxen förstod jag också att det krävs en del av den människa som beslutar sig för att skaffa barn, först och främst behöver en kunna ta hand om sig själv. Kan jag ta hand om mig själv? Svaret är ett solklart nej. Varför kan jag inte ta hand om mig själv? För att jag lider av psykisk ohälsa som bokstavligt talat gör mig handikappad.

Allting började redan när jag var 7 år gammal, med andra ord för snart 22 år. Jag blev magsjuk och efter det utvecklade jag spyfobi, även kallad emetofobi vilket ni som följt mig ett tag vet om. Denna fobi har också utvecklat en rad andra diagnoser som OCD, paniksyndrom, agorafobi, PTSD och depression. Dessa diagnoser tillsammans gör att min vardag påverkas så att ingenting fungerar så som det borde göra.

Redan i skolan hade jag svårigheter med närvaron. Jag var livrädd för all smitta som florerade bland klassrummen och ville helst av allt isolera mig hemma. Detta innebar att skolan tillslut fick anpassa mina studier så att jag fick sköta en hel del hemifrån, allt för att jag i alla fall skulle kunna få godkända betyg. När jag sedan var klar med skolan och skulle börja arbeta föll allt. Hur skulle jag kunna sköta ett jobb när jag var rädd för människor, rädd för att vara hemifrån och rädd för all direkt- och indirekt kontakt med omvärlden? Detta innebar att jag blev sjukskriven och fortsatte att isolera mig. När det kommer till mitt sociala umgänge har det gått i perioder. Ibland klarar jag av att umgås med vänner, gå på stan eller ut och käka utan att få panikångest medan jag vid andra tillfällen ställer in, avbryter mitt i eller helt enkelt isolerar mig helt med noll kontakt med vänner. När min panikångest var som värst klarade jag inte ens av att gå ut och slänga soporna, ingenting fungerade liksom. När det kommer till kärleksrelationer är det också tufft. Jag klarar inte av att vara sambo med någon, eftersom denne kan bli magsjuk eller så blir jag det (jag är livrädd för att spy när någon annan är i närheten). Nu har det till och med gått så långt att jag inte ens kan sova med min pojkvän, för att jag är livrädd att någon av oss ska vakna och kräkas. När ni får all den här informationen presenterad för er, låter det som att jag skulle klara av att vara en mamma? Nej, nej och nej.

Barn är dessutom det absolut värsta jag vet, då dem inte kan säga till om dem behöver kräkas utan kräks rakt ut. Dem slickar och äter på allt dessutom, så smittspridningen hos dem är enorm. Den här rädslan för barn har gjort att jag inte kan träffa de vänner jag har som skaffar barn, och att befinna mig i samma rum som ett är mer eller mindre omöjligt. Återigen, HUR ska jag kunna skaffa barn då?

Alla runt omkring mig säger gång på gång att det kommer bli annorlunda när det är ditt eget barn, och att fobin kanske till och med blir bättre. Så ni tycker alltså att jag seriöst ska chansa och sätta ett barn till livet, för att det KANSKE kan bli bättre? Nej, jag är inte så egoistiskt. Ett barn ska gå först, i alla lägen. Du sätter inte ett barn till världen om du är övertygad om att det kommer gå åt helvete. Det spelar ingen roll hur mycket jag skulle vilja, för det är inte rätt.

Sen kan jag såklart inte säga att det kommer se ut såhär för all framtid. Jag kanske blir bättre och så sitter jag där som världens bästa mamma en dag. Men faktum är, att jag är snart 30 år och har gått i terapi för detta i över 20 år utan effekt så sannolikheten att det skulle förändras är väldigt låg och därför har jag tvingats acceptera att jag inte kan skaffa barn. Det är en självklar sorg och då gör det ännu ondare när folk gång på gång ska ifrågasätta och pusha mig till att jag visst kan skaffa barn, även om jag förstår att det görs i all välmening. Så snälla, tänk er för nästa gång ni ifrågasätter eller kommenterar valet att inte skaffa barn. För ni kanske faktiskt sårar någon. Det är faktiskt så att psykisk ohälsa är lika mycket rimlig anledning att inte skaffa barn, som att en inte kan skaffa barn pga fysisk sjukdom.

Gillar

Kommentarer