Äventyr

Emetofobi, Psykisk ohälsa

Jag har helt glömt att berätta för er om mitt senaste framsteg vad det gäller min panikångest. Jag har sedan över tre år tillbaka haft extrema svårigheter med att åka bil med andra. Det beror på att jag är så rädd för att kräkas när någon ser på, och om jag då skulle börja må illa och kräkas när jag är iväg med andra personer i bilen så måste jag ju liksom kräkas framför dem. Detta har lett till att jag får panikångest (= illamående, kväljningar osv) när någon åker med, som i sin tur lett till att jag vägrat ha med mig någon i bilen.

Det har funnits några få undantag senaste åren och det gäller framför allt med mitt ex, då kunde jag ibland åka iväg med honom men då med vetskapen att jag fick släppa av honom i vägkanten, oavsett vart vi var. Då blev jag lugn och tänkte att jag hade en nödlösning om jag skulle börja må dåligt. Förutom det har jag vid ett fåtal tillfällen klarat av att åka mindre svängar med kompisar, tex till affären eller ett varv runt stan men inget mer än så.

Sedan kom ju det där tillfället för någon månad sedan när jag vågade åka med mina föräldrar på utflykt, jag kände mig SÅ stolt efteråt och helt förundrad hur jag hade klarat av det. Samtidigt var jag ju medveten om att jag är tryggare med min familj än vänner, då dem trots allt sett mig kräkas allt för många gånger. Nu har jag dock tagit det till ytterligare en nivå, att våga åka iväg en bra bit hemifrån med vänner och jag är SÅÅ glad.

Häromdagen drog nämligen Anton med mig och Daniel på en sk "terapiresa", det innebar mer eller mindre att jag skulle träna på att åka i Antons bil, när han körde och utan att veta vart vi skulle. Med andra ord ingen kontroll alls, vilket är en trigger för panikångesten. Vi åkte några mil utanför Norrköping och gjorde flera stopp på vägen. Vi besökte ett ödehus, hängde på stranden, åkte färja (det om något är stort för då är man fast!) och bara myste. Och vet ni vad det sjukaste av allt är? Jag tänkte inte en enda gång på panikångesten, jag glömde bort den helt. Jag hade verkligen en så bra eftermiddag och kände mig för första gången på alla dessa år FRISK. Ville väl bara dela med mig av den resan till er som följer min resa och peppar mig. Jag ska bli frisk, punkt slut.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229